Aan de slag met podcast in de klas? Enkele interessante links.

Dromen van een podcaststudio op school...

In de toekomst zou ik graag eens aan de slag gaan met een podcast in de klas. Het biedt tal van mogelijkheden om aan vaardigheden zoals luisteren, spreken, schrijven en samenwerken te werken. 

Onlangs deed ik dus een oproep op Twitter (euh...X!) en in de facebookgroep ICT-coördinatoren basisonderwijs en ik kreeg heel wat fijne en bruikbare tips.

Ik deed zelf ook nog wat opzoekingswerk en de resultaten lijst ik hier op. Ik heb er alvast veel aan gehad dus misschien heb jij, beste lezer, er ook wat aan.

Podcast luisteren

Dit zijn mijn favoriete podcasts voor kinderen. Ik ben zeker dat de kinderen in de aanloop naar de opname van hun eigen podcast gemotiveerd zullen zijn om podcasts te luisteren. 

Wetenschapje

Wetenschapje.be ieen podcast over wetenschap voor kinderen vanaf 8 jaar. Je kan sommige afleveringen van deze podcast makkelijk integreren in de lessen wereldoriëntatie.

De Waanzinnige Podcast

Waanzinnigepodcast.nl is een podcast voor en door kinderen van 6 t/m 12 jaar over hun lievelingsboeken. Ik gebruik hem af en toe als start van een LIST-les.

En verder...

Ken jij nog podcasts-reeksen die voor en/of door kinderen gemaakt zijn?

Podcast maken

Nieuws in de Klas

De website Nieuws in de Klas biedt een uitgebreide handleiding voor het maken van podcasts in de klas. Ze geven praktische tips en lesmateriaal om van start te gaan, van het schrijven van scripts tot het opnemen en bewerken van audio.

Ears-Up

Ears-Up is een platform dat specifiek gericht is op educatieve podcasts. Het biedt inspirerende voorbeelden en ideeën om leerlingen te motiveren hun eigen podcasts te maken.

PodClass

PodClass is een Belgisch platform dat leerkrachten ondersteunt bij het integreren van podcasts in hun lessen. Het biedt een schat aan informatie en tools om zowel leerkrachten als leerlingen op weg te helpen.

Wikiwijs

Op Wikiwijs vind je een gedetailleerde gids voor het maken van podcasts in de klas. Deze bron biedt stap-voor-stap instructies en praktische tips om de leerlingen actief te betrekken.

Apple Education Learning Center

Het Apple Education Learning Center biedt cursussen en materialen die specifiek gericht zijn op het gebruik van Apple-producten voor educatieve doeleinden, waaronder het maken van podcasts. Het is een geweldige bron voor scholen die al Apple-apparatuur gebruiken.

Bwodcast

Een mooi voorbeeld van hoe je met de leerlingen aan de slag gaat vind je in Bwodcast . De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van Gilko Bergwegel Merelbeke werkten het WO-thema uit via een Podcast. Je leest hier ook hoe ze tewerk gingen, de stappen die ze zetten en de tijdlijn.

Podcast opnemen

Audacity

Audacity is een gratis, open-source audiobewerkingsprogramma dat perfect is voor het maken en bewerken van podcasts. Het is eenvoudig te gebruiken en biedt vele functies om de audio-opnames te optimaliseren.

Soundtrap

Soundtrap is een online, collaboratief platform waarmee leerlingen samen muziek en podcasts kunnen maken. Het is eenvoudig te gebruiken en biedt vele creatieve mogelijkheden.

BandLab

BandLab is een ander gratis platform voor het maken van muziek en podcasts. Het biedt talloze functies en maakt samenwerking in real-time mogelijk, wat het ideaal maakt voor klasprojecten.

Spotify for Podcasters

Spotify for Podcasters is een platform dat specifiek is ontworpen voor podcastmakers die hun podcasts op Spotify willen publiceren.

Aan de slag?

Volgend schooljaar staat een podcast opnemen alvast op mijn verlanglijstje! Ik kijk ernaar uit om met de creativiteit van de kinderen aan de slag te gaan.

Heb jij nog mee tips? Dan hoor ik het graag!

Bedankt om te lezen en ... tot later!
juf Tania


Reacties